Ikke-diskriminerende språkbruk

Slik sier du “venn” på amerikansk tegnspråk (ASL). Illustrasjon: R. A. Olea (CC BY 2.0).

Hvilke ord og begreper bør vi styre unna – og hvorfor bør vi det?

Vi bruker språk til å formidle ikke bare informasjon og ideer, men også verdier og følelser. Språket vårt er derfor ikke nøytralt. Det kan for eksempel avspeile former for diskriminering i et samfunn, og også forårsake og forsterke slik diskriminering, skriver Språkrådet.

Språk kan også sette ord på opplevelser og på den måten utvide og endre våre perspektiver. På den måten fungerer begreper og språk som en viktig verktøy for likestilling.

Her har vi samlet noen bidrag til inkluderende og ikke-diskriminerende språkbruk.

Begreper

Hva betyr interseksjonalitet, privilegier, bias, universell utforming og ralisalisering? Balansekunst har laget en ordliste sentrale begreper innenfor mangfoldsarbeid.

Flerkultur

NRKs flerkulturelle ordliste er en gjennomgang av ulike begreper som brukes om innvandrere og flerkultur. Ordlisten er ment som et bidrag til bevisstgjøring om hvilke ord vi bruker og hvordan de oppfattes.

Hvilke argumenter kan bite på personer som tviholder på retten til å bruke n-ordet? Setter du av fem minutter til denne videoen kan du ta med deg forfatter Ta-Nehisi Coates' enkle og overbevisende forklaring inn i diskusjonen neste gang.

Ordlisten i antologien Actualise Utopia har som mål å styrke kvaliteten på samtaler om mangfold, rasisme og diskriminering ved å øke bevisstheten vår om ulike begreper og deres betydning. Her gis begrepsforklaringer på engelsk sammen med oversettelser av de ulike begrepene til de nordiske språkene. Ordlisten er hentet fra side 90-105 i Actualise Utopia. An anthology about racial barriers in the structure of the Nordic arts field (2019) av Ninos Josef (red.).

Begrepet melaninrik har vært brukt som en positivt ladet identitetsmarkør siden 2004. Gjennom ressurssiden melaninrik.no kan du lese om hvordan melaninrik kan benyttes som en presisering og et alternativ til andre negativt ladede eller vage begreper.

– I forbindelse med innvandring er korrekt språkbruk et komplekst tema, skriver Statistisk Sentralbyrå (SSB). Her kan du lese hvem SSB definerer som innvandrere, norskfødte med innvandrerforeldre og den øvrige befolkningen.

Funksjonsevne

NRK har laget en ordliste for funksjonsmangfold. De gir en oversikt over greie begreper, begreper man skal være varsom med og begreper som ikke skal brukes.

Unge Funksjonshemmede og Norges Handikapforbund​ med flere har utarbeidet veiledning for ikke-diskriminerende omtale av personer med nedsatt funksjonsevne.

Kjønn

Språkrådet har gode tips til en mer kjønnsbalansert språkbruk:

Kjønn- og seksualitetsmangfold

Skeiv Ungdom har laget en ordliste med ord og uttrykk som det kan være fint å kjenne til og bruke rett.

Flere ordforklaringer og sentrale begreper for å omtale personer som bryter med normer for kjønn og seksualitet finner du hos FRI – foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold.

Hvilke ord er fy-ord og hvilke er ok å bruke? Hos FRI finner du også en oversikt som går mer i dybden på en del begreper man bør være obs på.

Forrige
Forrige

Tiltak for et trygt kulturliv

Neste
Neste

Oversikt over kvinnelige komponister