Kulturbudsjettet 2020

Daglig leder i Balansekunst Siri Haugan Holden etterlyser et nyansert mangfoldsbegrep.

Balansekunst verdsetter at regjeringen ønsker å satse på mangfold i kulturlivet. Men hva innebærer 25 millioner kronerssatsingen egentlig? I det følgende presenterer vi tre hovedpunkter som er særlige viktige for Balansekunst:

1 Støtte til Balansekunst

Av de 25 mangfoldsmillionene er 2,3 millioner tiltenkt Balansekunst, og vi har også blitt innplassert under post 78, kap. 325. Det er utrolig betydningsfullt for vårt arbeid, og muliggjør videreføringen av innsatsen mot seksuell trakassering gjennom merkeordningen Balansemerket – samtidig som vi kan fortsette å styrke enkeltaktørers arbeid for likestilling og mangfold. En slik støtte er avgjørende for å sikre at Balansekunst kan forbli en varig ressurs for et bredt kulturfelt.

Med et større tilskudd, som de ti millionene Arbeiderpartiet foreslo i sitt alternative kulturbudsjett for 2019, ville Balansekunst kunne starte opp flere og mer omfattende endringsprosjekter, for eksempel gjennom økt tilstedeværelse i flere deler av landet og etableringen av en pott for søkbare midler for å stimulere til likestillings- og mangfoldstiltak.

2 Insentivmidler til likestillings- og mangfoldstiltak

Vi ser fremdeles et behov for søkbare midler for å stimulere til likestillings- og mangfoldstiltak i kulturlivet, lik potten Kulturrådet etablerte i 2013. At Kulturtanken skal forvalte en ny søknadsordning for å bedre tilgangen til fritidsaktiviteter for barn og unge er bra, men ikke nok. Vi foreslår derfor å sette av 1 million kroner i insentivmidler til likestillings- og mangfoldstiltak, uten aldersbegrensning. Om ønskelig kan Balansekunst gjerne kanalisere disse.

Det er også et stort behov for økt tilgjengelighet og universell utforming i kulturlivet, både hva gjelder fysiske forhold og IKT. En reell mangfoldssatsing burde dekke også dette feltet, og det opplever vi ikke at denne gjør i tilstrekkelig grad. Dette gjelder en av Norges største minoriteter, som ved moderat anslag utgjør ca. 17 prosent av befolkningen, og som står utenfor samtlige store samfunnsområder – også kulturlivet. Det finnes flere prisverdige tiltak, som Norske konsertarrangørers Tilgjengelighetsmerke, men vi behøver et realt likestillingsløft på dette – og det koster. Etter dialog med Norges Handikapforbunds Ungdom vil vi foreslå å opprette en søkbar pott på 50 millioner kroner.

3 Et bredt mangfoldsbegrep

Til sist er vi opptatt at det skal legges til grunn en bred og nyansert mangfoldsforståelse i dette arbeidet. Som kommende nasjonal koordinator for mangfoldsarbeid er det avgjørende at Kulturrådets overordnede innsats retter seg mot et reelt mangfold som omfatter både synlige og usynlige dimensjoner – sosial og kulturell bakgrunn, kjønn, funksjonsevne og så videre, og ikke kun én av disse – f.eks. flerkultur, som i tidligere satsinger. Vi verdsetter at det satses på mangfold, inkludering og likestilling i kulturlivet, men er opptatt av at tiltakene det gis støtte til anerkjenner og jobber med de strukturelle årsakene til utenforskap, ekskludering, diskriminering og trakassering.

Balansekunst er et samarbeid mellom over 80 norske kunst- og kulturorganisasjoner som jobber for et likestilt og mangfoldig kulturliv.

Forrige
Forrige

Se lanseringen av Balansemerket

Neste
Neste

Vi lanserer Balansemerket