Hvilke ord bør jeg bruke?

Sier man funksjonshemmet eller person med funksjonsnedsettelser? Og hva betyr egentlig flerkulturell? 

Illustrasjon av et google søk hvor det står "Hvilke ord bør jeg bruke?" og forslagene er "Forskjell på melaninrik og flerkulturell", "kan innvandrere være født i Norge", "Må man ha med alle bokstavene med lhbt+", "kan man si funksjonshemmet?"

Språk er en sentral del av alle likestillingskamper. Med et presist og ikke-diskriminerende språk kan vi sette ord på det som gjør oss forskjellige og opplevelser av forskjellsbehandling. Mange lurer på hvilke ord og formuleringer som er best å bruke. Balansekunst lanserer en egen ressurs for å gjøre det enklere å velge et godt språk.

Vår nye språkressurs sammenfatter ord og formuleringer vi i Balansekunst bruker i vårt likestillings- og mangfoldsarbeid. I denne ressursen forklarer vi i hvilke sammenhenger, og hvorfor, vi bruker ordene vi gjør. 

Et godt likestillingsvokabular gjør det lettere å løfte samtaler om diskriminering. Samtidig erkjenner vi at idéer om korrekte måter å snakke om grupper og forskjellsbehandling på kan gjøre noen nervøse for å delta i samtalene. 

Vi i Balansekunst ser behovet for en lavterskel ressurs som på enkelt vis veileder i bruk av ord og begreper. Ressursen er ikke ment som en fasit, og ulike interesseorganisasjoner, aktivister og personer med minoritetsbakgrunn vil kunne velge ulike ord i sitt likestillingsarbeid. 

Bruker man vår veileder som rettesnor kan man likevel være trygg på at språket vil være ansett som presist og ikke diskriminerende.


Språket er stadig i endring, også på likestillingsfeltet. Ressursen utvikles derfor kontinuerlig. Har du innspill? Ta kontakt med oss på e-post: hei@balansekunst.no.

Forrige
Forrige

Ida Helene Benonisen og Hediyeh Azma kommer på årsmøtet vårt!

Neste
Neste

Balanseprat: Hvordan kan kulturvirksomheter løfte samiske perspektiver?